Detartrajul la pisici. Când se face și ce implică.

Detartrajul la pisici este un procedeu mai puțin cunoscut, fiind foarte puțini proprietari de feline care apelează la acest tratament dentar. Detartrajul, procedura prin care se înlătură tartrul și placa bacteriană, este necesar pentru prevenirea bolilor dentare și a altor afecțiuni legate de sănătatea orală.

În câteva articole anterioare am vorbit despre cât de importantă sănătatea dentară a pisicii și care sunt problemele de sănătate pe care le poate pune lipsa igienei orale. De la afecțiuni simple, până la afecțiuni mai complicate, cum ar fi: boala parodontală la pisici, gingivita sau stomatita, pot avea la bază igiena dentară.

Ce este detartrajul?

Realizat în special la oameni, detartrajul este un procedeu medical folosit pentru îndepărtarea tartrului de pe suprafața dinților. Tartrul este o acumulare mineralizată de plăci bacteriene care s-au depus pe dinți în timp. Aceste plăci bacteriene sunt formate din resturi alimentare, bacterii și salivă. Când aceste plăci nu sunt îndepărtate prin periajul regulat, ele pot mineraliza și forma tartru, o substanță dură și incoloră ce se poate acumula în special în zona gingiilor.

Detartrajul la pisici. Când se face și ce implică.

La fel ca și în cazul oamenilor, detartrajul la pisici este o procedură stomatologică care implică îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe dinții animalului. Așa cum am menționat și mai sus, prin eliminarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe dinții pisicii, pot fi prevenite o serie de afecțiuni precum gingivita sau parodontita.

Dacă în cazul oamenilor detartrajul este un procedeu simplu, făcut la medicul stomatolog, în cazul pisicilor este puțin mai complicat. Detartrajul la pisici se efectuează de obicei sub anestezie generală. Medicul veterinar va folosi un instrument special pentru a îndepărta tartrul și placa bacterină de pe dinți. În unele cazuri, medicul veterinar poate folosi și un laser pentru a îndepărta tartrul.

Detartrajul la pisici este important pentru a preveni bolile dentare, cum ar fi gingivita, parodontita și pierderea dinților. Gingivita este o inflamație a gingiilor care poate duce la retragerea gingiilor și la expunerea rădăcinilor dentare. Parodontita este o afecțiune mai gravă care poate duce la pierderea osului alveolar, care susține dinții. Pierderea dinților poate duce implicit la probleme de alimentație și la alte probleme de sănătate.

De citit și:

Când este recomandat detartrajul la pisici?

În mod normal, pentru o bună sănătate dentară, detartrajul trebuie făcut la cel puțin 12 luni, însă nu este indicat pentru toate pisicile. Ținând cont de faptul că procesul de îndepărtare a tartrului implică în cele mai multe situații și o anestezierea generală a pisicii, aceasta vine la pachet și cu riscuri majore. Medicul veterinar va examina starea generală de sănătate a pisicii pentru a determina dacă este eligibilă pentru anestezie și detartraj.

Unele pisici pot avea condiții preexistente care pot afecta alegerea anesteziei sau a procedurii.

Cum se previne depunerea tartrului pe dinții pisici?

Prevenirea depunerii de tartru pe dinții pisicii implică adoptarea unui set de măsuri regulat pentru a menține o igienă orală corespunzătoare. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să preveniți acumularea de tartru la pisici:

1. Hrană adecvată și mâncare uscată.

O dietă echilibrată și hrana de calitate pot contribui la menținerea sănătății dentare. Există chiar și hrană specială pentru controlul tartrului, care poate ajuta la prevenirea acumulării de plăci bacteriene. De asemenea, mâncarea uscată pentru pisici poate fi mai benefică pentru controlul tartrului decât hrana umedă, deoarece mestecarea bobițelor ajută la curățarea dinților.

2. Geluri sau soluții pentru igiena dentară.

Există la farmaciile veterinare și petshop, geluri și soluții speciale pentru igiena dentară la pisici, care pot fi adăugate în apa de băut sau aplicate direct pe dinți. Substanțele din aceste geluri ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene și a tartrului.

3. Periajul dentar.

Învățați să periați dinții pisicii. Utilizați o periuță de dinți specială pentru animale de companie și pastă de dinți pentru pisici, care poate fi achiziționată de la medicul veterinar. Începeți treptat și faceți din aceasta o rutină regulată.

În concluzie, menținerea unei igiene orale bune poate contribui la sănătatea generală a pisicii și la prevenirea unor probleme dentare dureroase sau potențial grave.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu