De ce se ascund pisicile și care sunt ascunzătorile preferate

Tu știi de ce se ascund pisicile și care sunt ascunzătorile preferate? Descoperim împreună curiozități din lumea pisicilor.

Dacă deja ești „părintele” unei pisici, cu siguranță ai observat că îi place să se ascundă și să doarmă în cele mai neașteptate locuri. Sub cuvertura de pe pat, în dulapul din hol, printre hainele de pe rafturile din dressing, în cutii și în alte locuri care îți pun imaginația la treabă atunci când vrei să o găsești. Mai ales că multe pisici nici măcar nu vin atunci când sunt ascunse undeva și le chemi.

Ascunderea face parte din comportamentul instinctiv al pisicii, strămoșii lor căutând locuri izolate, înalte, întunecate sau retrase pentru a se ascunde de pericole și a da naștere puilor. Prin natura lor, felinele sunt animale curioase și precaute, iar ascunderea, în special atunci când dorm, face parte din ADN-ul lor. Ele doresc să fie în siguranță, în locuri cât mai ferite sau mai înalte, unde un potențial pericol le-ar fi mai greu să le atingă.

De ce se ascund pisicile și care sunt ascunzătorile preferate

Chiar și atunci când sunt domesticite și beneficiază de toată căldura și atenția stăpânilor, pisicile de casă nu fac excepție de la acest instinct. Dacă lăsați ușa de la dressing deschisă, 99% dintre pisici vor găsi o modalitate de a ajunge pe un raft cu haine și își vor face un culcuș cald și bine ascuns printre ele. Același lucru se va întâmpla și dacă aduceți în casă o cutie suficient de mare în care să încapă. Fără să ezite, după o scurtă inspecție, vor intra în cutie și își vor „înfrunta” posesiunea.

În cazul pisicilor timide, acestea se vor ascunde atunci când aveți musafiri, faceți renovări, schimbați casa sau apare un nou membru în familie, fie el și blănos. Schimbările din mediu și interacțiunea cu persoane noi le determină să stea retrase într-un loc în care se simt în siguranță. Este modul lor de a face față schimbărilor și de a se proteja de potențiale pericole sau situații stresante.

În cazuri mai grave, pisica se poate ascunde din cauza unor probleme de sănătate. Ea va căuta locuri retrase și reci, în cazul unei infecții interne sau a altor afecțiuni. De aceea, este important să observați dacă pisica voastră devine agitată, agresivă, miaună excesiv, nu mai manifestă interes față de oameni și jucăriile din jur, stă nemiscată și înclinată, nu mai folosește litiera sau neglijează să-și facă toaleta.

Acestea sunt semne clare de durere și disconfort, iar o vizită la cabinetul veterinar nu poate fi amânată. Este esențial să solicitați asistență medicală pentru a diagnostica și trata orice afecțiune sau boală de care ar putea suferi pisica voastră.

În mod obișnuit, pisicile aleg să se ascundă și să se relaxeze după o zi mai agitată. Dacă ați făcut curățenie în casă și ați folosit aspiratorul, chiar dacă pisica nu este speriată de zgomotul acestuia, poate fi deranjată. Ea va căuta, atât în timpul curățeniei, cât și după aceea, un loc retras și liniștit în care să se odihnească. De multe ori, după curățenie, glumim spunând că „pisicile noastre sunt obosite de parcă ele ar fi făcut curat toată ziua, nu noi”. Este o reacție obișnuită a pisicilor de a căuta un loc de relaxare după perioade de activitate sau evenimente care le-au perturbat rutina.

Alte cauze din care se ascund pisicile, mai pot ține și de rasă sau de instinctul de prădător.

Pisicile sunt prădătoare naturale și își folosesc instinctul de vânătoare pentru a urmări și a captura prada. Înainte de a trece la vânătoare, ele se pot ascunde, observând cu atenție mediul înconjurător și evaluând potențialele oportunități de vânătoare. Un comportament tipic este să se ascundă într-o poziție joasă, pregătindu-se să sară în momentul potrivit. Dacă pisica apare brusc și sare pe voi, este un semn că este entuziasmată și gata de joacă.

De asemenea, pisicile adoră să spioneze. Ele caută un loc sigur și înalt, de unde pot observa în liniște atât stăpânii lor, cât și întregul teritoriu din jur. De obicei, aleg să se ascundă în locuri înalte, cum ar fi vârful unui dulap sau un pervaz înalt, pentru a avea o perspectivă mai bună asupra mediului înconjurător.

Pisicile sunt cunoscute pentru tendința lor de a dormi mult și de a căuta locuri liniștite pentru odihnă. DND (Do Not Disturb – Nu deranja) este o stare preferată pentru ele atunci când doresc să se odihnească fără a fi deranjate. Aleg să se ascundă în locuri confortabile și să se întindă pentru a dormi în liniște.

De ce se ascund pisicile și care sunt ascunzătorile preferate
De ce se ascund pisicile și care sunt ascunzătorile preferate

Aceste comportamente sunt parte integrantă din natura pisicilor și reflectă instincul lor și preferințele individuale. Este important să oferiți pisicii voastre oportunitatea de a-și manifesta aceste comportamente într-un mod sigur și confortabil în mediul în care trăiesc.

Care sunt ascunzătorile preferate ale pisicilor

Cutia de carton, fie ea cât de mică, felinele o adoră, deoarece le oferă un spațiu liniștitor, călduț și confortabil. În plus, prin lateralele cutiei, poate să tragă cu ochiul la ceea ce se întâmplă în jur sau dacă teritoriul i-ar fi invadat.

Coșul de rufe îi oferă confortul necesar. Dacă nu o găsiți toată ziua, o să dați ochii cu ea când vreți să puneți hainele la spălat sau să le călcați.

Sub pat, perne sau pături. Sub pat se va simți în siguranță dacă este speriată sau timidă, iar sub pături și perne le place pentru simplul fapt că sunt pufoase și călduroase. În special în perioadele reci ale anului, să nu vă mire când o să vedeți niște „cocoșe” pe sub cuvertură.

Dulapul. Spațiul închis al dulapului izolează perfect zgomotele din casă, iar felina poate astfel să-și facă somnul de frumusețe întreaga zi. Totodată, există și confortul dat de îmbrăcămintea din el.

Chiuveta. Deși poate părea ciudat, pisica va alege să lenevească în chiuvetă sau cadă, mai ales în timpul sezonului cald. Chiuveta îi oferă racoarea de care are nevoie.

Pungi și sacoșe. Deși este un loc periculos, deoarece pisica se poate asfixia, multe feline aleg pungile și sacoșele pentru odihnă. Asta după ce le plimbă prin toate colțurile casei și se joacă în ele.

Voi pe unde ați găsit pisica dormind? 😊

Am 22 ani si sunt o mare iubitoare de pisici in principal. Iubesc natura, plimbarile in aer liber, tot ceea ce nu vorbeste. Ador bufnitele, papagalii si ceaiul, dar urasc frigul, zapada si melancolia de toamna. Unii spun ca sunt ciudata, ca duc iubirea pt animale la extrem, eu spun doar ca sunt umana.

Lasă un comentariu