Cât timp poți lăsa pisica singură acasă și de ce trebuie să ții cont

Este frumos să ai una sau mai multe pisici în casă, însă această bucurie vine la pachet cu multă răspundere și o serie de limitări. Pe lângă asigurarea hranei, toaletei și a tratamentelor, o pisică are nevoie de multă atenție din partea stăpânilor. De aceea, este bine să știi cât timp poți lăsa pisica singură acasă și de ce trebuie să ții cont atunci când ești plecat la serviciu sau în concediu.

Desigur, această introducere nu este ca să vă descurajeze în a adopta o pisică, ci pentru a conștientiza și părțile mai puțin plăcute și răspunderile pe care trebuie să le aveți atunci când hotărâți să aveți o pisică în casă.

Am auzit multe persoane care spun că pisicile sunt independente și că se pot descurca și singure dacă au apă și hrană. Mai grav, se spune că pisica poate să supraviețuiască fără probleme și dacă rămâne 10 zile fără apă și hrană, deci nu ar fi o problemă să rămână singură acasă un timp mai îndelungat. Total greșit!

Cât timp poți lăsa pisica singură acasă?

Lăsarea unei pisici singure acasă depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta pisicii, sănătatea, temperamentul și cât de bine este pregătită casa pentru absența ta. Într-un articol anterior am scris despre pericolele la care este expusă o pisică lăsată singură acasă, însă un aspect foarte important este vârsta pisicii.

Iată cât timp poți lăsa pisica singură acasă în funcție de vârsta acesteia:

Puii de pisică (sub 4 luni)

Puii de pisică nu ar trebui lăsați singuri pentru mai mult de 2-4 ore, deoarece au nevoie de hrană frecventă, supraveghere și socializare.

Pisici tinere (4-6 luni)

Pisicile tinere pot fi lăsate singure acasă până la 4-6 ore. Sunt mai independente, dar încă necesită atenție și hrană regulată. În plus, acestea sunt și foarte energice și este nevoie de supraveghere atentă. Este vârsta la care pisica se joacă, își dezvoltă abilitățile de prădător și explorează fiecare colț al casei.

Pisici adulte (6 luni și mai mari)

Poți lăsa pisica singură acasă un timp mai îndelungat atunci când aceasta ajunge la maturitate. Pisicile adulte sănătoase pot fi lăsate singure pentru o perioadă de 24-48 de ore, cu condiția să aibă acces la hrană, apă proaspătă și o litieră curată.

Dacă pleci pentru mai mult timp, ar fi bine să aranjezi ca cineva să vină să verifice pisica zilnic și să stea cu ea cel puțin 30 de minute. Este de preferat ca acea persoană să fie cunoscută pisicii.

Pentru un plus de siguranță, atunci când lipsești de acasă mai mult de o zi, este bine să ai montate camere de supraveghere video și o persoană apropiată care ar putea să ajungă la pisică într-un timp scurt.

Pisici în vârstă sau cu probleme de sănătate

Dacă aveți pisici mai bătrâne sau bolnave, nu este recomandat să fie lăsate singure. Aceste pisici pot necesita îngrijiri speciale, atenție, și nu ar trebui lăsate singure pentru perioade lungi. Dacă chiar este nevoie să lași pisica singură, este recomandată supravegherea video și să ai pe cineva care să le verifice zilnic sau să poată ajunge într-un timp foarte scurt.

În concluzie, dacă te întrebi cât timp poți lăsa pisica singură acasă, răspunsul variază în funcție de vârsta și de starea de sănătate a pisicii. Recomandarea este ca o pisică să nu fie lăsată singură acasă mai mult de 48 de ore.

De asemenea, trebuie să ții cont de pregătirea locuinței înainte să pleci de acasă și să lași pisica singură pentru un timp. Lasă-i apă proaspătă pisicii în mai multe vase, hrană suficientă, lădița de nisip (litiera) să fie curată, îndepărtează toate jucăriile și obiectele cu care pisica s-ar putea accidenta.

Chiar dacă pisicile sunt în general animale independente, acestea au nevoie de atenție și îngrijire pentru a rămâne fericite și sănătoase.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu