Miért bújnak el a macskák, és melyek a kedvenc búvóhelyeik?

Tudod, miért bújnak el a macskák, és mik a kedvenc búvóhelyeik? Együtt felfedezünk érdekességeket a macskák világából.

Ha már egy macska "szülője" vagy, akkor biztosan észrevetted, hogy a legváratlanabb helyeken szeret elbújni és aludni. Az ágyon a huzat alatt, az előszobában a szekrényben, az öltözőben a polcokon lévő ruhák között, dobozokban és más helyeken, ahol megmozgatja a fantáziáját, amikor meg akarja találni. Főleg, hogy sok macska akkor sem jön, ha el van rejtve valahol és felhívod.

Az elrejtőzés a macska ösztönös viselkedésének része, őseik elszigetelt, magas, sötét vagy félreeső helyeket keresnek, hogy elrejtőzzenek a veszély elől, és megszülessen fiókáikat. Természetüknél fogva a macskafélék kíváncsi és óvatos állatok, és a rejtőzködés, különösen alvás közben, a DNS-ük része. Biztonságban akarnak lenni, olyan helyeken, ahol a lehető legbiztonságosabb vagy a lehető legmagasabban vannak, ahol a potenciális veszélyt nehezebb lenne elérniük.

Miért bújnak el a macskák, és melyek a kedvenc búvóhelyeik?

A házimacskák még akkor sem kivételek ez alól az ösztön alól, ha háziasítottak, és részesülnek gazdáik melegségéből és figyelméből. Ha nyitva hagyja az öltöző ajtaját, a macskák 99%-a megtalálja a módját, hogy eljusson egy ruhapolchoz, és meleg, jól elrejtett ágyat készítsen köztük. Ugyanez történik, ha egy elég nagy dobozt viszel haza, hogy elférjen. Habozás nélkül, rövid szemle után belépnek a dobozba, és "szembe néznek" birtokukkal.

A félénk macskák elbújnak, ha vendégei vannak, felújítást végeznek, költöznek, vagy új családtag van, legyen az szőrös. A környezet változásai és az új emberekkel való interakciók arra késztetik őket, hogy visszahúzódjanak egy olyan helyre, ahol biztonságban érzik magukat. Ez a módja annak, hogy megbirkózzanak a változással, és megvédjék magukat a potenciális veszélyektől vagy stresszes helyzetektől.

Súlyosabb esetekben a macska egészségügyi problémák miatt elbújhat. Belső fertőzés vagy egyéb betegség esetén félreeső és hűvös helyeket keres. Ezért fontos észrevenni, ha macskája izgatott lesz, agresszív, túlzottan nyávog, elveszti érdeklődését a körülötte lévő emberek és játékok iránt, mozdulatlanul és görnyedten ül, abbahagyja az alomdoboz használatát, vagy elhanyagolja a WC-használatot.

Ezek a fájdalom és kényelmetlenség egyértelmű jelei, és az állatorvosi rendelő látogatását nem lehet elhalasztani. Lényeges, hogy orvoshoz forduljon, hogy diagnosztizáljon és kezeljen bármilyen állapotot vagy betegséget, amelyben macskája szenved.

A macskák általában úgy döntenek, hogy elbújnak és pihennek egy mozgalmas nap után. Ha kitakarította a házat és használta a porszívót, akkor is zavarhatja a macskát, ha nem ijed meg a zajtól. Takarítás közben és után is keres egy félreeső, csendes helyet a pihenésre. Sokszor viccelődünk takarítás után, hogy "a mi macskáink fáradtak, mintha ők takarítottak volna egész nap, nem mi". A macskák gyakori reakciója, hogy pihenőhelyet keresnek olyan tevékenységek vagy események után, amelyek megzavarták a rutinjukat.

Más okok, amelyek miatt a macskák elbújnak, szintén a fajtához vagy a ragadozó ösztönhöz köthetők.

A macskák természetes ragadozók és használja vadászösztönüket a zsákmány nyomon követésére és befogására. Mielőtt vadászni indulna, elbújhatnak, gondosan megfigyelve a környezetet és felmérve a lehetséges vadászati ​​lehetőségeket. Tipikus viselkedés az alacsony pozícióba bújás, a megfelelő pillanatban történő ugrásra való felkészülés. Ha a macska hirtelen megjelenik és rád ugrik, az annak a jele, hogy izgatott és játékra kész.

Is, a macskák szeretnek kémkedni. Biztonságos és magas helyet keresnek, ahonnan nyugodtan megfigyelhetik gazdájukat és az egész környező területet. Általában úgy döntenek, hogy magas helyeken bújnak el, például egy szekrény tetején vagy egy magas ablakpárkányon, hogy jobban lássák a környezetüket.

A macskák arról ismertek, hogy hajlamosak sokat aludni és táplálkozni csendes helyek a pihenéshez. DND (Do Not Disturb – Ne zavarj) a preferált állapot számukra, amikor zavartalanul szeretnének pihenni. Úgy döntenek, hogy kényelmes helyekre bújnak, és nyugodtan lefekszenek aludni.

Miért bújnak el a macskák, és melyek a kedvenc búvóhelyeik?
Miért bújnak el a macskák, és melyek a kedvenc búvóhelyeik?

Ezek a viselkedések a macskák természetének szerves részét képezik, és tükrözik ösztöneiket és egyéni preferenciáikat. Fontos, hogy lehetőséget adjon macskájának, hogy biztonságos és kényelmes módon mutassa meg ezeket a viselkedéseket a környezetében.

Melyek a macskák kedvenc búvóhelyei?

KartondobozBármilyen kicsi is, a macskák imádják, mert megnyugtató, meleg és kényelmes teret biztosít számukra. Ráadásul a doboz oldalain keresztül rápillanthat arra, hogy mi történik körülötte, vagy megszállták-e a területét.

A szennyeskosár megadja neki a szükséges kényelmet. Ha egész nap nem találja, akkor keresse, amikor ki akarja tenni a ruhákat a mosásba vagy vasalni.

Az ágy alá, párnák vagy takarók. Biztonságban érzi magát az ágy alatt, ha fél vagy félénk, és szereti a takarókat és párnákat, mert azok bolyhosak és melegek. Főleg az év hideg időszakaiban ne lepődj meg, ha néhány „csirkét” látsz a takaró alatt.

ruhásszekrény. A szekrény zárt tere tökéletesen elszigeteli a ház zajait, így a macska egész nap aludhat szépségében. Ugyanakkor megvan benne a ruha adta kényelem is.

Mosdótál. Bár furcsának tűnhet, a macska úgy dönt, hogy a mosogatóban vagy a fürdőkádban lustálkodik, különösen a meleg évszakban. A mosogató megadja neki azt a hidegséget, amire szüksége van.

Táskák és táskák. Bár ez veszélyes hely, mivel a macska megfulladhat, sok macskaféle táskát és táskát választ a pihenéshez. Ez azután történik, hogy körbejárja őket a ház minden sarkában, és játszik bennük.

Hol találtad az alvó macskát? 😊

Am 22 ani si sunt o mare iubitoare de pisici in principal. Iubesc natura, plimbarile in aer liber, tot ceea ce nu vorbeste. Ador bufnitele, papagalii si ceaiul, dar urasc frigul, zapada si melancolia de toamna. Unii spun ca sunt ciudata, ca duc iubirea pt animale la extrem, eu spun doar ca sunt umana.

Szólj hozzá