10 Sfaturi să protejezi pisica de bubuiturile artificiilor și petardelor

Cu sosirea nopții de Revelion, bucuria și entuziasmul se împletesc adesea cu un alt element omniprezent în această perioadă: zgomotele puternice ale petardelor și artificiilor. În timp ce noi asteptăm cu nerăbdare momentele de sărbătoare, prietenii noștri blănoși, în special pisicile și câinii, pot resimți o anxietate considerabilă din cauza acestor explozii inopinate. În acest articol o să vezi 10 sfaturi despre cum să protejezi pisica de bubuiturile artificiilor și petardelor în noaptea de Revelion.

Această problemă am mai abordat-o într-un articol mai vechi, însă acum să vedem punctual ce este de făcut pentru ca pisica să treacă fără traume peste noaptea dintre ani.

10 sfaturi să protejezi pisica de bubuiturile artificiilor și petardelor

Protejarea pisicii de zgomotele puternice produse de petarde și artificii în noaptea de Revelion poate ajuta la reducerea nivelului de stres și anxietate al acesteia.

Crează un spațiu sigur
Asigură un loc sigur și confortabil în casă unde pisica să se retragă în caz că se sperie de zgomotul artificiilor și petardelor din noaptea de Revelion. Acest loc poate fi o cutie, o cușcă sau o cameră liniștită unde se simte în siguranță.

Închide ferestrele și trage draperiile
Închide ferestrele și trage draperiile pentru a minimiza zgomotele și lumina provocate de artificii. Poți folosi și obloane sau perdele groase.

Sunete ambientale
Redă sunete ambientale sau muzică pentru a masca zgomotele puternice din exterior. De exemplu, poți să pui colinde la un volum al sunetului mai ridicat pentru estomparea sunetului venit din exteriorul casei. Este o bună metodă prin care protejezi pisica de bubuiturile artificiilor.

Stai lângă pisică
Petrece timp lângă pisică în timpul perioadelor cu mult zgomot. Apropierea ta poate oferi confort și siguranță. Totusi atenție, dacă pisica este speriată și vrea să se furișeze într-un adăpost sau ascunzătoare din casă, nu o împiedica să facă acest lucru.

Utilizează feromoni
Există feromoni speciali pentru pisici (feromoni de apazină) sub formă de difuzoare sau spray-uri, care pot ajuta la calmarea animalului. În pet shop-uri și farmaciile veterinare găsiți o gamă destul de mare de produse de acest gen.

Jucării și distracție
Oferă pisicii jucării preferate și creează activități distractive pentru a-i distrage atenția și a o concentra asupra altor lucruri.

Vizite la medic veterinar
Dacă știi că pisica ta are o sensibilitate crescută la zgomote, discută cu medicul veterinar despre opțiunile de calmare temporară sau medicamente recomandate în astfel de situații.

Identificare corectă
Asigură-te că pisica are o identificare corectă (microcip) în cazul în care reacționează anxios și încearcă să fugă. Asta este o metodă foarte recomandată dacă locuițu la casă și pisica dvs. are acces și în curte. Este foarte recomandat să nu lăsați pisicile afară în noaptea de Revelion. Este noaptea din an în care se pierd cele mai multe pisici și cei mai mulți câini, speriați de bubuiturile artificiilor și petardelor.

Antrenament prealabil
Poți încerca să faci antrenament prealabil cu pisica pentru a o desensibiliza la sunetele puternice, folosind înregistrări ale zgomotelor și recompensând-o cu recompense sau atenție pozitivă.

Contact profesional
Consultă un comportamentalist veterinar sau un specialist în comportamentul animalelor de companie pentru sfaturi suplimentare, mai ales dacă problema de anxietate este persistentă.

În concluzie, este foarte important să protejezi pisica de bubuiturile artificiilor și petardelor. Anxietatea cauzată pisicii de bubuiturile puternice ale petardelor poate duce la comportament agitat, tremur, ascunderea sau căutarea unor locuri sigure în care să se ascundă. În foarte multe cazuri poate să apară accidentul vascular cerebral (AVC), infarctul sau probleme neurologice ireversibile.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu