Ce pericole amenință pisica ta când este singură acasă

O pisică adoptată de pe stradă va fi cu siguranță mult mai în siguranță în adăpostul unei locuințe. Pe lângă iubire, hrană și îngrijire, o pisică ținută în casă nu este expusă la multe dintre riscurile urbane (lovituri de mașini, mușcături de câini, agresiuni etc.). Cu toate acestea, și într-o locuință există destule riscuri la care pisica se poate expune atunci când nu este nimeni în preajmă. În acest scurt ghid, vei descoperi ce pericole amenință pisica ta când este singură acasă.

Nu te aștepta ca pisica ta să doarmă liniștită sau să citească o carte sub pătură, cât timp ești plecat de acasă. Dacă vrei să te convingi de asta, recomandarea este să montezi camere de supraveghere în zonele în care pisica are acces. Vei fi suprins cât de mult se poate schimba comportamentul ei atunci când rămâne singură acasă.

Prin natura lor, pisicile sunt animale extrem de curioase, jucăușe și cu un puternic instinct de prădător. Aceste trăsături le fac să exploreze fiecare colț al casei, să se cațere pe mobilă și să vâneze orice mișcare. Curiozitatea le poate împinge să se aventureze în locuri periculoase, cum ar fi spații înguste sau în spatele electrocasnicelor, unde pot rămâne blocate sau se pot răni. Jocurile energice și alergatul prin toată casa le pot duce în situații riscante, cum ar fi să răstoarne obiecte grele sau să se lovească în timpul salturilor. Instinctul de prădător le determină să vâneze insecte sau obiecte mici, pe care le pot înghiți accidental, provocându-le probleme de sănătate.

Iată ce pericole amenință pisica atunci când este lăsată singură acasă și câteva recomandări de care trebuie să ții cont:

1. Nu-i lăsa pisicii șnururi, „lansete”, sfori sau cordoane. Pisica se poate juca cu acestea până se sugrumă accidental sau poate să le înghită. Puteți să-i lăsați mingi, șoricei de jucărie sau alte jucării pe care nu poate să le înghită sau să se prindă în ele.

2. Nu lăsa plantele în preajma pisicii. Multe plante sunt foarte otrăvitoare pentru pisici, unele având risc de fatalitate. Din joacă sau din curiozitate, multe pisici sunt tentate să muște din plantele din casă.

Citește:

3. Ține ascunse substanțele toxice și medicamentele. Pisica are obiceiul de a linge recipiente și sticle, iar unele substanțe din acestea pot fi fatale. De asemenea, aceasta se poate juca cu o cutie de medicamente și le poate înghiți.

Citește și: Uleiuri esențiale toxice pentru pisici (Top 5 doTERRA)

4. Atenție mare la cablurile electrice. Sunt pisici cărora le place să roadă cablurile electrice sau de la instalațiile bradului de Crăciun. Încercați pe cât posibil ca acestea să fie bine ascunse sau să fie scoase din priză, pentru a evita electrocutarea pisicii.

5. Blochează accesul la spațiile înguste. Caracterul de explorator al pisicii o poate duce în locuri din casă care sunt greu de imaginat. După mașina de spălat, după frigider sau după un dulap, sunt numai câteva dintre locurile unde pisica ar putea să rămână înțepenită.

6. Geamurile deschise sau lăsate pe jumătate sunt printre cele mai mari pericole care amenință pisica lăsată singură acasă. Chiar dacă aveți plase pentru insecte la ferestre, acestea nu sunt proiectate să susțină greutatea unei pisici, iar riscul ca aceasta să scape afară sau să cadă de la înălțime este extrem de mare. Atunci când pisica observă o pasăre sau o insectă pe geam, instinctul său de prădător o poate determina să atace și să încerce să treacă de plasă.

În plus, geamurile lăsate deschise în poziția rabat sunt extrem de periculoase pentru pisici. În dorința de a ieși afară, pisica se poate prinde ca într-o foarfecă în geamul rabatat, iar încercările disperate de a scăpa pot agrava și mai mult situația. De multe ori, în lipsa cuiva care să intervină în ajutorul pisicii, aceasta își poate pierde viața.

7. Nu lăsa electrocasnicele în priză atunci când pisica este singură acasă. Din joacă sau din curiozitate, pisica poate dărâma un TV, un monitor, un sistem audio sau o veioză lăsată în priză. Riscul de a duce la accidente grave sau la incendierea locuinței este foarte mare.

8. Oprește apa la baie atunci când lași pisica singură acasă. Dacă are acces la baie, din joacă, pisica poate da drumul la apă.

Pe lângă cele menționate mai sus pot fi multe alte pericole care amenință pisica lăsată singură acasă. Este bine să ții cont de aceste sfaturi chiar dacă pisica ta pare a fi mai puțin activă și curioasă. Atunci când sunt lăsate singure acasă, pisicile își pot schimba comportamentul. Pot deveni mai active, stresate, speriate sau cu un apetit mai mare de a descoperi lucruri noi.

În cazul pisicilor mici, lucrurile se complică mai mult. Recomandarea este să nu lăsați pisoii singuri acasă. Aceștia au un apetit ridicat pentru joacă și de a explora tot perimetrul casei. Pot rămâne blocați prin sertare, dulapuri sau prin alte locuri înguste, pot rămâne agățați în perdele sau draperii, pot trânti peste ei obiecte care ar putea să le pună viața în pericol.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu