De ce au pisicile limba aspră și la ce le ajută?

Chiar dacă pentru multe persoane este un mister care trezește curiozități, iubitorii de feline știu bine de ce au pisicile limba aspră și la ce le ajută. Această caracteristică anatomică întâlnită exclusiv la feline, le ajută în primul rând să-și curețe blana și să mănânce. Pe lângă hrănire și îngrijire, sunt multe alte curiozități interesante despre anatomia și funcționalitățile pe care limba pisicii le are.

Până vedem la ce le ajută limba aspră, să vedem puțin care este anatomia și de ce limba felinelor este aspră.

De ce au pisicile limba aspră?

Structura limbii pisicii este remarcabilă prin prezența papilelor conice cheratinizate, denumite papile filiforme. Aceste microproeminențe sunt compuse din keratină, substanță întâlnită și în compoziția unghiilor și a firului de păr al pisicii. Esența asprimii limbii pisicii constă în aceste papile filiforme, care, la atingere, se dovedesc a fi deosebit de aspre.

Un studiu publicat în 2018 a arătat un lucru absolut fașcinant despre structura și forma papilelor prezente pe limba pisicii. S-a constatat că papilele de pe limba pisicii au o formă similară cu cea a lingurilor și prezintă vârfuri goale. Aceste goluri servesc drept depozite pentru acumularea salivei, pe care pisica o utilizează ulterior pentru a-și curăța blana.

La ce le ajută limba aspră pe pisici?

Principalele motive pentru care au pisicile limba aspră sunt: curățarea (spălarea blănii) și hrănirea.

Rolul limbii aspre în curățenia și toaletarea pisicii

Pisicile sunt poate cele mai curate viețuitoare de uscat. Pisicile sunt renumite pentru grija lor meticuloasă asupra igienei, petrecând o parte semnificativă din timpul lor în activitatea de toaletare. Limba lor aspră, împânzită cu papile conice cheratinizate, reprezintă instrumentul esențial în această rutină zilnică. Aceste papile, având forma asemănătoare cu linguri cu vârfuri goale, nu doar că acționează ca niște depozite eficiente de salivă, dar și distribuie uniform lichidul în blana pisicii.

Atunci când pisica își trece limba peste blana sa, aceste papile îndepărtează nu doar murdăria vizibilă și părul mort, ci și bacteriile și potențialii paraziți care s-ar putea adăposti între firele de păr. Prin acest proces, pisica asigură nu doar o igienă impecabilă a blănii, ci și un mediu sănătos și lipsit de potențiale amenințări pentru pielea sa.

În plus, papilele aspre îndeplinesc rolul de perii naturale, contribuind la îndepărtarea blănii și prevenind formarea nodurilor sau așezarea inestetică a firelor de păr. Prin curățarea și toaletarea constantă, limba aspră a pisicii este un instrument vital pentru menținerea sănătății pielii și pentru obținerea unei blăni strălucitoare și bine îngrijite.

Limba aspră a pisicilor ajută la uscarea blănii

Deși spunem că „pisica se spală” atunci când o vedem că își linge blana, este bine de știut că limba aspră a pisicii este un bun instrument și pentru uscarea blănii, dacă pisica este umedă de la ploaie sau după baie.

Dacă are blănița undă, pisica recurge la tehnica sa distinctivă de toaletare, folosind limba aspră ca o unealtă ingenioasă de uscare. Prin mișcări repetate, pisica își trece limba peste blană, absorbind și îndepărtând apa în același timp. Această abilitate nu doar că îi conferă confort rapid, ci și servește drept mecanism esențial de reglare termică. Prin acest ritual de toaletare, pisica nu doar își redobândește uscăciunea și aspectul său elegant, ci și își gestionează cu pricepere starea de confort în fața schimbărilor bruște de mediu.

Hrănire și experiență culinară

Papilele conice de pe limba pisicii nu reprezintă doar un instrument de curățare, ci și o abilitate ingenioasă în timpul procesului de hrănire. Acestea permit pisicii să efectueze o prehensiune precisă a granulelor de hrană, evitând riscul de a le pierde în timpul alimentației. Această abilitate devine crucială în situații de grabă, cum ar fi atunci când mai multe pisici împart aceeași locuință sau în cazul felinelor de pe stradă, care adesea se confruntă cu nevoia de a mânca într-un ritm alert.

Nu doar pisicile au limba aspră. Felinele de talie mare, precum: leii, tigri sau leoparzii, se folosesc de aspirmea limbii pentru a curăța carnea de pe oasele prăzii. Dacă ne-ar linge un leu sau un tigru pe mână, am avea aceeași senzație ca și cum ne-ar linge o pisică, numai că aceasta va fi mult mai intensă. Desigur, mai bine ar fi să nu incerce nimeni această senzatie venită din partea unui leu sau a unui leopard.

Un alt aspect fascinant al limbii pisicii îl reprezintă bogăția sa în receptori și senzori gustativi, dispuși printre acești țepi. Această configurare remarcabilă face ca pisica să fie extrem de selectivă în alegerile sale alimentare. Refuzând să consume hrana pe care nu o adoră, pisica poate rămâne nemâncată o perioadă indelungată, indiferent cât de proaspete sunt și cât de apetisante par granulele în bol. În contrast, câinii prezintă o abordare mult mai puțin pretențioasă față de hrana lor, fiind dispuși să mănânce aproape orice, chiar și alimente alterate, o tendință moștenită de la strămoșul lor, lupul, care consumă inclusiv cadavre în descompunere în momente de foame accentuată.

Pisica bea apă într-un stil cu totul special

Limba pisicii are o anatomie foarte interesantă, cu vârful încovoiat înapoi, luând forma unei pâlnii, care-i permite să se adape într-un stil cu totul diferit față de câinii obișnuiți. Pentru a bea apă, pisica își trece limba deasupra apei și abia la întoarcere o încovoiază pentru a aduce apa în cavitatea bucală. Acest lucru este exact invers față de câini, a caror limbă face pălnia în partea frontală. Actiunea este atât de rapidă încât apa formează un curent continuu, iar pentru a capta apa din acest curent pisica inchide foarte repede gura.

În concluzie, limbă aspră a pisicilor, cu papilele sale conice distinctive, reprezintă o adaptare remarcabilă și multifuncțională, oferindu-le acestor feline un instrument esențial în viața lor cotidiană. De la curățarea blănii și gestionarea hranei, până la activități precum adăparea și igienă personală, limba aspră a pisicilor servește o serie de roluri critice.

De citit și: De ce gura pisicii miroase urât? Cauze și Tratament

Limba pisicii nu este doar un simbol al caracterului lor elegant, ci și un exemplu captivant al modului în care evoluția a sculptat aceste creaturi pentru a se adapta mediului lor specific. Cu limbile lor distincte, pisicile nu doar își îndeplinesc nevoile fiziologice, dar și adaugă o notă de mister și frumusețe în interacțiunile noastre cu aceste minunate companioane feline.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu