Miért fordul elő fokozott nyálfolyás macskákban - Túlzott nyálfolyás

Természetes kérdések, hogy miért fordul elő fokozott nyálfolyás a macskákban, és milyen egészségügyi problémákat rejthetnek ezek a tünetek, ha van egy macska a házban, és az elkezd túlzottan nyáladni.

Ha a kutyáknál normális, hogy nyál van a szájukban (golyók), a macskáknál teljesen más a helyzet. A macskák túlzott nyálzása aggodalomra ad okot, és a tulajdonosnak azonnal azonosítania kell az okot.

A nyálelválasztás normális a macskáknál, ha megérzik egy általuk imádott étel erős illatát. Ez nyáladzik a vágytól, de ez többnyire diszkrét.

A macskák túlnyálaznak, ha stresszesek vagy félnek. A motánok összecsapásaiban gyakran előfordul, hogy feszült állapotban golyók vannak a szájukban.

A gyógyszerek vagy keserű ízű anyagok fokozott nyálelválasztást okoznak, és a halak szájában nyál lesz. Ez a szervezet ádáz reakciója, amikor elutasítja azt az anyagot, amellyel érintkezésbe került.

Miért fordul elő fokozott nyálfolyás macskákban - Túlzott nyálfolyás
Miért fordul elő fokozott nyálfolyás macskákban - Túlzott nyálfolyás

A fenti okok nem adnak okot aggodalomra a macskatulajdonosoknak. Vannak azonban olyan esetek, amikor a macskák túlzott nyálfolyása súlyos egészségügyi problémákra utalhat, ezért szakállatorvos figyelme feltétlenül szükséges.

Túlzott nyálzás macskákban – Aggodalomra okot adó okok

A macskák túlzott nyálelválasztásának több oka is lehet, és azok közül, amelyek aggodalomra adnak okot és kérdéseket vethetnek fel, egy olyan problémával kezdem, amely az egyik macskánknál tapasztalható. A fokozott nyálfolyás a fizikai stressz és a fájdalom hátterében fordult elő.

A túlzott nyálfolyás fájdalom és/vagy trauma jele lehet macskákban.

Van egy macskánk, akinek az általános állapota hirtelen leromlott, és az első jele annak, hogy valami nincs rendben, a túlzott nyáladzás volt. Ehhez nyugtalanság és olyan arckifejezés társult, ami azt is jelezte, hogy valami nincs rendben.

Az állatorvosnál tett látogatás után kiderült, hogy a macska nem tud vizelni a húgyúti elzáródás miatt. Az orvosi beavatkozás és a megfelelő kezelés után a macska megnyugodott, a fokozott nyálfolyás megszűnt.

Ezért, ha a macska túlzottan nyáladzik, gondosan figyelni kell viselkedését, és figyelni kell az esetleges változásokra. Ezek gyors nyomokat adhatnak a probléma okára vonatkozóan.

Ez csak egy példa a fájdalom vagy trauma által okozott fokozott nyálfolyásra macskákban. A húgyúti és emésztőrendszeri rendellenességek által általában okozott fájdalmat rendkívül nehéz elviselni.

A szájüreg sérülései és betegségei is okozhatnak túlzott nyáladzást. A szájfekélyeket, az ínybetegségeket, a szájüreg sérüléseit és fertőzéseit extrém fájdalom kíséri, amely fokozott nyálfolyást okozhat.

Az émelygés a túlzott nyálzás oka lehet

Az emberekhez hasonlóan a macskák hányingerét gyakran hányás kíséri. A hányás vagy regurgitációs epizód előtt a macska túlzott nyáladzást mutathat. Megfigyelhető, hogy ezalatt a macska pofonozni kezd, és bálák vannak a szájában.

Az émelygés a macska emésztőrendszerével kapcsolatos lehetséges problémák jelzője. A macskának nem lesz fokozott nyálzása, mielőtt hányással hullatja ki a szőrgolyókat.

A toxinokkal való kölcsönhatás macskákban fokozott nyálfolyást okozhat.

Amikor a macska megnyal, rág vagy lenyel egy mérgező anyagot, az esetek 99%-ában túlzott nyáladzás lép fel. A mérgező növények (a legtöbb), tisztítószerek, mérgező élelmiszerek, a bolhák, csótányok, kullancsok és más mérgező anyagok semlegesítésére használt vegyszerek nyáladzást okoznak a macskának.

Ebben a helyzetben, ha a túlzott nyáladzás epizódja nem múlik el néhány perc alatt, vagy ha azt észleli, hogy a macska állapota romlik, sürgősen vigye el az állatorvosi rendelőbe.

Összegezve, ha van egy macskája, akinek erősen nyáladzik és nyálka van a szájában, és ennek oka nem egyértelmű, sürgősen el kell vinni egy állatorvosi rendelőbe. Alapos konzultációt, valamint vér- és vizeletvizsgálatot követően az állatorvos megállapítja a fokozott nyálfolyás pontos okát.

A macskák fokozott nyálfolyását számos egészségügyi probléma okozhatja, és fontos az ok azonosítása. Íme néhány lehetséges oka a macskák fokozott nyálfolyásának:

Fogászati ​​problémák: Az íny fertőzései vagy állapotai, a töredezett vagy átszúrt fogak fájdalmat és gyulladást okozhatnak a macska szájüregében, ami fokozott nyálfolyáshoz vezethet.

Emésztőrendszeri betegségek: A gyomor vagy a belek állapotai, például gyulladás, gastrooesophagealis reflux vagy elzáródás, serkenthetik a túlzott nyáltermelést.

MÉRGEZÉSEK: A macskákra mérgező anyagok lenyelése fokozott nyálelválasztást okozhat a szervezetnek a lenyelt anyagra adott válaszaként.

Allergia vagy irritáció: Az élelmiszerekre, vegyszerekre, növényekre vagy egyéb irritáló anyagokra adott allergiás reakciók fokozott nyálfolyást okozhatnak macskákban.

Fertőző betegségek: Egyes fertőző betegségek, mint például a macska vírusos rhinotracheitise vagy a szájüreg egyéb fertőzései fokozott nyálfolyást okozhatnak.

Neurológiai betegségek: Bizonyos neurológiai állapotok befolyásolhatják a nyálfolyás szabályozását, ami túlzott nyáltermeléshez vezethet.

Elváltozások vagy elzáródások a szájban vagy a nyelőcsőben: Idegen testek, fekélyek vagy daganatok jelenléte a szájban vagy a nyelőcsőben fokozott nyálfolyást válthat ki.

Fontos, hogy konzultáljon egy állatorvossal, hogy diagnosztizálja macskája fokozott nyálfolyásának okát, és meghatározza a megfelelő kezelést. Csak az állatorvos tudja azonosítani a mögöttes problémát, és konkrét kezelési tervet javasolni macskája számára.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

2 gondolatok errőlMiért fordul elő fokozott nyálfolyás macskákban - Túlzott nyálfolyás”

  1. kérdés, hogy a gyógyfürdő nem jó a macskáknak, és mennyit adnak!? mit egyen a macskám ha bélproblémák vannak és görcsöl, milyen gabonát ajánlotok?!

    Válasz

Szólj hozzá