Hogyan védjük meg a macskát a petárdák durranásától és a tűzijátéktól szilveszterkor

A szilveszter a legveszélyesebb éjszaka az állatok és a madarak számára. Ebben a cikkben talál néhány hasznos tippet, hogyan védheti meg macskáját a petárdáktól.

Ha sokak számára a szilveszter örömteli alkalom, akkor az év ezen éjszakájával járó tűzijáték és petárdázás egyáltalán nem tetszik a macskáknak és a többi nem beszélőnek. Sajnálatos, hogy néhány felelőtlen ember (enyhén szólva) használja ezeket a pirotechnikai anyagokat az újév előtt.

Sajnos minden év január elején az interneten és a házak körüli posztokon hemzsegnek az eltűnt kutyák és macskák bejelentései, akik szilveszterkor megijedve a petárdák durranásától és a tűzijátéktól, elszöktek otthonról. Mondhatnánk, ez a legboldogabb eset, ha figyelembe vesszük, hogy egyes macskák súlyos agyi rohamokat és pánikrohamokat kaphatnak, miután megriadtak egy petárdától. Betegségek, amelyek halálhoz vagy az életminőség visszafordíthatatlan romlásához vezethetnek.

Sok országban nincsenek törvények, amelyek tiltják ezeknek a pirotechnikai anyagoknak a használatát, és valódi tragédiák történtek állatok és madarak között az évek közötti éjszakákon. Az amerikai Arkansas állam egyik városában 5000 elhullott madárról számoltak be az újévi tűzijáték következtében, ami akut traumát okozott.

Hattyúkat láttam kaotikusan, nagy csapatokban átkelni a Moldva folyón, miközben a Károly-hídon (Charles Bridge / Prága) igazi pokolgép volt, amelyet a petárdák szilveszterkor robbantak.

Hogyan védjük meg a macskát a petárdák durranásától és a tűzijátéktól szilveszterkor
Hogyan védjük meg a macskát a petárdák durranásától és a tűzijátéktól szilveszterkor

Visszatérve a macskákra, azt mondanánk, hogy ezek a petárdák robbanásai leginkább a házban élő macskákat érintik. Igaz, hogy egy "városi macska" egyáltalán nem érzi jól magát a mellette felrobbanó petárdával, de jobban hozzá vannak szokva a hirtelen hangos hangokhoz, mint egy lakás kényelmében, csendjében élő macska.

Hogyan védjük meg a macskát a petárdák durranásától és a tűzijátéktól szilveszterkor

A házimacskák esetében a legjobb, ha a gazdi szilveszterkor a közelükben van, különösen 00:00-kor, amikor minden oldalról hallani kezd a dörömbölés.

A macska nagyon jól érzékeli a környéken élők állapotát, és ha a gazdik nem esnek pánikba, a macska könnyebben túlteszi magát a zaj okozta sokkon. Próbálja megnyugtatni kedvencét azzal, hogy kedvenc játékait, kedvenc ételét ad neki, gyengéden simogatja, de… anélkül, hogy akarata ellenére tartaná. Sok macska, ha megijed, még a gazdája elől is elmenekül, és agresszívvé válik. Hagyja, hogy a macska egy általa választott helyen bújjon el a házban, ahol nagyobb biztonságban érzi magát. Azonban ne veszítse szem elől őt, és próbáljon finoman közeledni hozzá anélkül, hogy tovább ijesztené.

Jó ötlet a játékokból készültmacskamenta fű". Ez a növény nyugtató, ellazító hatású és jó közérzetet kelt.

Ha szilveszterkor távol van, és a macska egyedül lesz otthon, akkor erősen tanácsos becsukni az ablakokat, ajtókat, és mindent megtenni, hogy a kintről érkező zajt minél jobban csökkentse. Hagyja bekapcsolva a tévét vagy a zenét közepes hangerőn. Ily módon a kintről érkező zajt a benti hang jelentősen tompítja, és a macska sokkal halkabb lesz. Hagyja égve az éjszakai lámpát is.

Az udvaron lévő macskák esetében jó, ha az évek közötti éjszakán legalább egy zárt fészerben helyezi el őket, ahonnan nem tudnak elmenekülni, ha nem lehet egy éjszakára a házban tartani. Így megvédheti a macskát a petárdák és tűzijátékok durranásától.

Buffyval kapcsolatos tapasztalataim alapján azt vettem észre, hogy van "oltás" is, amit természetesen nem ajánlok. A szokás. Amint bizonyos hangok, amelyek megijesztik, ismétlődnek, a macska megszokja őket, és többé nem fog annyira félni.

Buffy, a család legújabb tagja, egy körülbelül 6 hónapos cica, olyan energikus és játékos, mint amilyenre megijed, amikor hangos hangokat hall. Ő az a fajta macska, aki azonnal eltűnik a látóköréből, amint meghallja a kaputelefon hangját vagy a csengő hangját.

Szórványos petárdázások hallatszanak már jóval szilveszter előtt. Az első durranásoknál nagyon rosszul reagált. Szemei ​​"egész az arcán", elbújt és pánikba esett. Ahogy napról napra hallja, mondhatom, megszokta őket, és most már nem okoz gondot a hangos csattanás. Azonban nem pazaroljuk, hogy magukra hagyjuk őket az évek közötti éjszakákon. Hiszen a szilveszter a családban történik 😊.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

1 arra gondolt"Hogyan védjük meg a macskát a petárdák durranásától és a tűzijátéktól szilveszterkor”

Szólj hozzá