A macskák sterilizálása és a macskák kasztrálása – előnyei és kockázatai

A macskák sterilizálása és a kiscicák kasztrálása állandó téma a macskatulajdonosok számára. Ebben a cikkben hasznos információkat talál a sterilizálásról / kasztrálásról.

Ha elhatároztad, hogy lesz egy aranyos kis szőrös barátod, nehéz elképzelni, hogy egy bizonyos ponton neki is lehet majd kölyke. Ezért érdemes korábban megfontolni macskánk ivartalanítását.

Tudom, megoszlanak a vélemények. Sokan azt gondolják, hogy jó, ha legalább egyszer hagyják megszülni a macskát, majd ivartalanítják. Talán még inkább úgy gondolják, hogy a macskák sterilizálása 8 hónapos - 1 éves korban a legjobb megoldás.

Ha úgy gondolja, hogy a macska jó kiscicákat szülni, akkor szem előtt kell tartania, hogy a macska és a cicák is nagy odafigyelést igényelnek, különösen életük első napjaiban. Ezenkívül támogatnia kell a macskát a vemhesség és a cicák szoptatásának időszakában. Arról, hogy miként segíthetünk a macskán a terhesség alatt és a születés után egy cikket ami mindenképpen hasznos az Ön számára. A kölykök néhány hónapon belül felnőnek, és felelős gazdit kell találnia nekik, vagy helyet kell adni nekik a családban.

Aki viszont a szaporodási érettséget elért macska sterilizálását választja, annak tudnia kell, hogy mikor sterilizálható a macska, mit takar az ivartalanítás, milyen a műtét utáni felépülési időszak és milyen kockázatokkal jár.

A macskák sterilizálása egy viszonylag egyszerű művelet a rutin állatorvosok számára, amely magában foglalja a nemi reproduktív szervek eltávolítását. Az ivartalanítási művelet általános érzéstelenítést igényel, így macskája a műtét alatt eszméletlen lesz, és nem fog fájdalmat érezni. Tehát, ha úgy döntött, hogy sterilizálja macskáját, először menjen el egy műtét előtti kivizsgálásra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van, és macskája kibírja a műtétet.

érzéstelenít meglehetősen biztonságos eljárásról van szó, az ennek során fellépő kellemetlen események hátterében feltáratlan szervezeti betegségek állhatnak. Éppen ezért fontos ragaszkodni az alapos műtét előtti ellenőrzéshez, és ha szükséges, a szőrt minden szükséges vizsgálatnak alávetni.

Sebészet 20-40 percet vesz igénybe, általában reggel történik, és ha minden jól megy, pár órával a vége után hazaviheted szőrös barátodat. A sterilizálandó macska előző este nem ehet, csak vizet iszik, a műtét reggelén pedig nem iszik és nem eszik. A beavatkozás után a macska kissé szédül, többet alszik, kissé izgatottabb vagy agresszívabb, és egyensúlyvesztést tapasztalhat. Javasoljuk, hogy nyugodtan üljön a kiságyában, a lehető legközelebb a vízhez és az etetőedényekhez, ne magas helyen, hogy korlátozza a mozgását és ne erőltesse magát, mert a túlzott erőfeszítés a műtét megnyitásához vezethet, és implicit az ezután következő komplikációk.

A szakemberek ezt javasolják a macskák sterilizálását korai életkorban kell elvégezni, ami gyorsabbá és könnyebbé teszi a gyógyulást, jobb eredményeket adva a macskafélék egészsége szempontjából. A szakemberek szerint a sterilizált macskák udvariasabbak, jobban kötődnek az emberhez, ragaszkodóbbak, egészségesebbek, tovább élnek, és csoportokban tarthatók konfliktusok és nem kívánt terhesség nélkül. A műtét után a macska étvágytalan. Tehát az ételt fokozatosan kell újra bevinni: kis mennyiségű táplálékot és tiszta vizet kap. Ha a macska hány, ne erőltesse, vegye elébe az ételt, és másnap próbálkozzon újra.

Az emberekhez hasonlóan a posztoperatív időszakban a macskáknak is több szeretetre és törődésre van szükségük tőlünk, ezért ne hanyagolja el őket, és ne fossza meg őket szeretetétől és melegségétől. Fogamzásgátló módszerek nem ajánlottak: tabletták, injekciók, cseppek. Ezeket nyolc napig adják be, majd a kezelés után a macskák ismét hőségbe kerülhetnek. Gyakran és túlzottan használva daganatok megjelenéséhez vezetnek, és csökkentik a macska egészséges élettartamát.

Kutyák sterilizálása (kasztrálás)

A hímek 8-9 hónapos koruk körül érik el az ivarérettséget. Szexuális érettségük elérése után a hímek viselkedési változáson eshetnek át: agresszívebbé válhatnak, csökkenhet az étvágyuk, izgágasá, zajossá válhatnak, és hajlamosak megjelölni területüket vizeletszórással a házban lévő dolgokra.

Kutyák esetében a sterilizálási eljárás magában foglalja a herék eltávolítását. A kasztrálás után a motánoknak nem kell sok idő a gyógyuláshoz. Az állatorvos azt fogja tanácsolni, hogy maradjon nála a műtét utáni első éjszaka alatt, és gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kezelést ír elő. Hasznos lenne az is, hogy a motán ne ugorjon a magasból, a pihenőhely minél alacsonyabban, az étel- és vizestálak közelében legyen, elkerülve az esetleges, a működést veszélyeztető baleseteket.

Sok Motán esetében ezek nagyon gyorsan helyreáll, másnaptól visszatérve a szokásos tevékenységekhez, és kimenve a szabadba.

Mellékhatásként megjelenhet a hízásra való hajlam, de ez a szempont orvosolható az állatorvos tanácsa szerinti étrend megváltoztatásával és a motán különböző tevékenységekkel, játékokkal való serkentésével, hogy minél többet mozogjon. .

A macskák sterilizálása

A nőstények 7-8 hónapos koruk körül érik el az ivarérettséget. Amint hőségbe kerülnek, viselkedésbeli változások léphetnek fel, például megváltozhat a nyávogás típusa, fokozott izgatottság vagy akár ragaszkodó vagy agresszív viselkedés, csökkent étvágy, és súlyos állapotok, például hamis laktáció és petefészekciszták léphetnek fel.

A nőstényeknél az ivartalanítás a méh és a petefészkek vagy csak a petefészkek eltávolítását jelenti.

A hímekhez képest a nőstények valamivel hosszabb felépülési időt igényelnek, mivel a műtét összetettebb. A macskája nyakörvet visel, hogy megakadályozza a bemetszés helyének nyalását vagy harapását, három napig fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt kap, három és tíz napon át műtét utáni kivizsgáláson vesz részt, és ezalatt nem engedik ki a szabadba. idő. Ha az állatorvos nem oldódó varratokat használt, azokat a műtét után hét-tíz napon belül el kell távolítani.

Miután hazavitte macskáját, fontos, hogy ellenőrizze a műtéti területet, hogy nincs-e rajta túlzott bőrpír, vérzés vagy váladékozás. Ha valami riasztót észlel, ne próbálja meg tisztítani vagy kenőcsökkel felvinni a területet; hívja az állatorvost és vigye be a macskát a kórházba.

A gyógyulás tíz napja alatt a macskát nem szabad megfürdetni, kefélni.

A macskák sterilizálása és a macskák kasztrálása – előnyei és kockázatai
A macskák sterilizálása és a macskák kasztrálása – előnyei és kockázatai

Ami a nőstényeket illeti, az ivartalanítás számos előnnyel jár: gyengédebbé válnak, nem távolodnak el otthonról, így csökken a közúti balesetek, az agresszió vagy más állatok vagy rosszindulatú emberek mérgezése kockázata; csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a macska-AIDS és a macskaleukémia, a macska méhfertőzések kialakulásának kockázata alacsony, és ha korai életkorban ivartalanítják, nagyon alacsony az emlő- és petefészekrák kialakulásának esélye.

Mellékhatásként a macskák súlygyarapodást és húgyúti problémákat tapasztalhatnak. Ha azt észleli, hogy macskája gyakrabban vizel, véres vizelete van, vagy vizelés közben fájdalmat érez, forduljon állatorvosához.

A macskák sterilizálása mind a férfiak, mind a nőstények esetében rendkívül fontos, mert riasztóan megnőtt az elhagyottság, és egyetlen "baba" sem érdemli meg, hogy egyedül, éhesen, üldözötten és fázva éljen az utcán.

Tehát, ha a macskája sterilizálása mellett dönt, gondoljon a "szárazföldiekre" is, és ébresszen vészharangot, hogy minél többen megtudják és bekapcsolódjanak a kóbor állatok sterilizálásába, és rájöjjenek, hogy ez mindkét társadalom számára előnyös tény, valamint az állatok életére is. Minden velünk kezdődik, és az állatvédelem érdekében érdemes a legkevésbé tájékozottakat is nevelni, tájékoztatni. A macskák ivartalanításával megmutatod, hogy szereted a babádat, az ivartalanítással pedig csökkented az elhagyási arányt és azt a kínzást, amelyen a macskák átmennek a párzási időszakban.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

6 gondolatok errőlA macskák sterilizálása és a macskák kasztrálása – előnyei és kockázatai”

Szólj hozzá