Hogyan törődsz az árva csecsemőcicákkal?

Ön abban a helyzetben van, amikor egy árva cicája van, aki nem tudja magát táplálni, és a csecsemő cicák gondozásának ismerete feltétlenül szükséges ahhoz, hogy esélyt adjon nekik az életre.

Először is két szempontot kell tisztáznunk:

1. Ha néhány napos kiscicát talál, amelyek jó állapotban vannak, tiszták, nem tűnnek gyengének vagy kiszáradtnak, akkor ezek a cicák nagy valószínűséggel nem árvák. Az anyamacska valahol a közelben van. Ez akkor érvényes, ha nincs információja az anyamacska állapotáról.

Jó egy darabig figyelni, hátha előkerül valahonnan a macska. Nem tanácsos a cicákat menedék nélkül hagyni, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy jó állapotban vannak.

2. A legtöbb mindössze néhány napos cicát az ember elhagyja (ha nevezhetjük őket). Konténerekbe dobva, nejlonzacskóba csomagolva találják, vagy a legboldogabb esetben (ha nevezhetem így) dobozban hagyják őket trafikos helyen.

Most pedig lássunk néhány hasznos tippet, mit tegyünk, ha találtunk egy csecsemő cicát, és szeretnénk gondoskodni róla.

Hogyan ápolod a macska nélkül magára hagyott (árvák) kiscicákat?
Hogyan ápolod a macska nélkül magára hagyott (árvák) kiscicákat?

Hogyan törődsz az árva csecsemőcicákkal?

Az első tipp az, hogy vigye el a cicákat a legközelebbi állatorvosi klinikára. Az egészségügyi személyzet fogja a legjobban megtanítani a cicák gondozására. Emellett orvosi vizsgálat is elvégezhető az esetleges egészségügyi problémák megállapítására.

Ha nincs állatorvosi rendelő közelében, és különböző okok miatt nem tud szakorvosi segítséget kérni, akkor a következő szempontokat kell figyelembe vennie.

Tartsa a cica normál hőmérsékletét

Csecsemő cica kellszáraz és normál testhőmérsékletű legyen. Ha a csirkék vizesek vagy hideg van kint, először fel kell melegíteni a cicákat.

A macska normál testhőmérsékletének valamivel magasabbnak kell lennie, mint az emberé. Vagyis valahol minimum 38 °C és 39,3 °C. A cicák 3 hétig nem tudják szabályozni saját hőmérsékletüket a test. Akinek van vagy volt macskája kiscicákkal, az tudja, hogy az első 3 hétben a macska szinte folyamatosan a cicákkal van, és amikor kimegy etetni vagy üríteni, nagyon gyorsan visszatér a cicák közé. Pontosan ez az oka. A táplálkozáson túlmenően biztosítsa saját testével az optimális hőmérsékletet.

Ha a cica vizes vagy hideg kint, etetés előtt fel kell melegíteni. Puha törülközővel szárítható. A bemelegítéshez használjon törölközőbe csomagolt forró vizes palackot. Helyezze a cicát egy takaróba vagy puha törülközőbe a meleg vizes palackkal együtt.

Ügyeljen arra, hogy ne fulladjon meg, vagy ne tegye ki túl magas hőmérsékletnek. Hagyjon teret neki a levegőhöz, és változtassa meg a helyzetét az alomban, ha túl meleg lesz.

Ha a csirkéket felmelegítették, de úgy tűnik, hogy nincsenek jó állapotban, annak valószínűleg az alacsony vércukorszint az oka. A nem időben etetett cicák vércukorszintje nagyon gyorsan lecsökken. Sürgősségi intézkedésként használhat néhány csepp glükózt vagy kevés sima vizet 5% cukorral vagy mézzel. A méz az emésztőrendszer szabályozására is használható. Egy csipet méz a tejben.

Megfelelő etetés a kiscicák gondozásához

A kisgyermekekhez hasonlóan a cicáknak is keveset és gyakran kell enniük. Ez azt jelenti, hogy elsősorban az első 2-3 hétben szinte állandóan időt és figyelmet kell fordítania. De ne aggódj, mert a cicák még alszanak. És sokat alszom.

A takarmányozáshoz az egyetlen táplálék a tej. De nem akármilyen tejet. Ne adjon a cicáknak tehéntejet, kecsketejet vagy tejport. Az állatkereskedésekben és állatgyógyszertárakban olyan tejpor-készleteket találhat, amelyek speciális üvegeket tartalmaznak a kiscicák etetésére.

Legyen óvatos, amikor beadja a tejet. Enyhén melegnek kell lennie. A csuklóján mérheti a hőmérsékletet, ahogyan azt kisgyermekeknél teszik. Az újszülött cicákat mellkasukkal felfelé kell tartani, nem pedig baba módjára a hátukon, mert a tej elérheti a légcső szintjét.

Hogyan kell gondoskodni a kiscicákról
Hogyan kell gondoskodni a kiscicákról

A takarmány adagját a macska életkorának megfelelően kell meghatározni. Az első héten elegendő 2-4 ml tejet adni neki étkezésenként. Elméletileg az etetést 2 órás időközönként kell végezni, beleértve az éjszakát is. Természetesen nem lesz dráma, ha a cica evetlen marad, amíg Ön pihen. Az első hét után körülbelül 3-4 óránként javasolt az etetés, fokozatosan növelve a mennyiséget 5-10 ml-re. A harmadik héttől elegendő napi 5 étkezés, étkezésenként 10-15 ml tejjel. 4 hét elteltével a cicákat aszerint kell etetni, hogy az egyes cicák mennyit akarnak. Ne együnk túl sokat, mert emésztési problémák és hasmenés léphetnek fel. A kiscicák 5 hetes koruktól kezdenek megtanulni önállóan enni, és leszoktatni az üvegről. Természetesen minden tejet. Kell egy kis idő, amíg a fogaik annyira kifejlődnek, hogy beleharapjanak a nedves ételbe. És az emésztőrendszer sem áll készen ilyesmire.

Amikor elkezdenek önállóan enni, az állatkereskedésekben a cicák számára készült speciális eledel széles választékát találhatja meg.

Receptek újszülött cicák etetésére

Vészhelyzetben a cicákat fecskendővel is lehet etetni a száj sarkában. Vigyázz, nehogy bántsd őket!

Ha nincs a közelben állatorvosi gyógyszertár, vagy nem tud újszülött cicák számára speciális tejport vásárolni, akkor kecsketej, vagy tejet helyettesítő házi recept jöhet szóba. A recept a következőkből áll:

  • 90 ml sűrített tej
  • 90 ml vizet
  • 120 ml natúr joghurt (nem csökkentett zsírtartalmú)
  • 3-4 tojássárgája, mérettől függően. NINCS tojásfehérje!

Egy másik recept, amely helyettesítheti a tejet az újszülött cicák számára:

  • 250 ml (1 csésze) kecsketej (tehén) (3,5% zsír)
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet méz
  • néhány csepp citromlé
  • 2 evőkanál kólikás tea babáknak

A cicák fiziológiai szükségletei – Székletürítés és vizelés

A kiscicák gondozásához tudnia kell, hogy 20 nap elteltével a kiscicáknak székelni és vizelni kell. Ellenkező esetben a méreganyagok a szervezetben maradnak, és elpusztulhatnak. Az anyamacska gyakran megnyalja a cicákat a nemi szervek területén, hogy serkentse a cicák létfontosságú funkcióit.

Használjon nedves törlőkendő sarkát, tisztító betétet vagy bármilyen más puha, nedves anyagot, és óvatosan törölje át a cicák nemi szervét. Csináld ezt naponta kétszer. Elkezdenek üríteni, és ahogy elkezdenek mozogni, szüksége lesz egy első alomra és macskaalomra.

Elméletileg nem kell almozni a vonatmacskákat. Elég egyszer megmutatni nekik, hol van a homok, és tudni fogják, hogy oda kell menni, amikor kell. A macskafélék elsődleges ösztönében rejlik, hogy elfedjen minden olyan fiziológiai nyomot, amelyet a zsákmány vagy a ragadozók észlelhetnek.

Kiscicák féregtelenítése

Ha a cicákat az utcáról vagy az udvarról vitték el, valószínűleg egy tucat bolhával érkeztek. Külső féregtelenítés 8 hetes korig nem végezhető, és akkor is csak az állatorvos által javasolt és alkalmazott speciális megoldásokkal. Az állatorvosi rendelőben speciális spray-k és porok vannak a cicák féregtelenítésére.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Szólj hozzá