Este recomandat laptele pentru pisică?

Deși mulți oameni asociază pisicile cu laptele, lucrurile stau cu totul diferit. Pe scurt, este o certitudine că nu este recomandat laptele pentru pisică. Majoritatea pisicilor adulte sunt intolerante la lactoză, ceea ce înseamnă că nu pot digera lactoza și pot suferi de probleme digestive, cum ar fi diareea, balonarea și vărsăturile.

Și totuși, de unde este mitul conform căruia pisicile beau lapte? De-a lungul timpului, ideea că pisicile adoră laptele a fost perpetuată de numeroase desene animate și povestiri. În fapt, laptele este normal să-l consume doar puii de pisică, și numai lapte de la mama pisică. În cazuri excepționale, atunci când mama pisică nu mai poate alăpta puii, aceștia pot fi hrăniți cu lapte special care poate fi cumpărat din farmaciile veterianre.

Este recomandat laptele pentru pisică?

Nu, nu este recomandat laptele pentru pisică. Laptele, în esență, conține lactoză, un zahăr prezent în mod obișnuit în compoziția laptelui. În timpul alăptării, pisoii produc o enzimă numită lactază, esențială pentru descompunerea lactozei. Odată cu maturizarea, această enzimă este produsă din ce în ce mai puțin, ceea ce poate duce la intoleranță la lactoză la pisicile adulte. Consumul de lapte în aceste condiții, la o pisică adultă, poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi diareea, voma sau balonarea.

Este recomandat laptele pentru pisică?
Este recomandat laptele pentru pisică?

Sunt însă și excepții. Unele pisici pot tolera laptele fără probleme, chiar dacă sunt adulte, dar asta nu înseamnă că puteți să-i dați orice tip de lapte.

Ce fel de lapte este recomandat pentru pisică?

Laptele de vacă, care este cel mai frecvent tip de lapte oferit pisicilor, este bogat în grăsimi și calorii. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate legate de greutatea corporală, cum ar fi obezitatea și diabetul.

Laptele de capră reprezintă o alternativă la laptele de vacă, fiind mai ușor de digerat. Molecula de cazeină și globulele de grăsime sunt mai mici, permitându-i să fie digerat în intestinul subțire și să ajungă parțial în intestinul gros, unde poate fermenta. Laptele de capră se distinge și prin conținutul superior de aminoacizi, vitamine și minerale față de laptele de vacă, făcându-l o opțiune mai hrănitoare.

De citit: Cum îngrijești puii de pisică sugari rămași orfani?

În cazul în care pisica manifestă intoleranță la lactoză, dar totuși doriți să oferiți lapte pisicii, există opțiuni fără lactoză sau lapte special pentru feline, pe care puteți să-l cumpărați din petshop.

În concluzie. nu este recomandat laptele pentru pisică, decât cel de capră, dar administrat în cantități foarte mici.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu