15 lucruri interesante despre puii de pisică

15 lucruri interesante despre puii de pisică, cele mai adorabile și iubite animale de companie. Cu ochii lor mari și curioși, jocurile pline de energie și mișcările neîndemânatice, acești micuți reușesc să cucerească inimile oricui îi întâlnește. Nu e de mirare că mulți posesori de pisici și-ar dori ca acestea să rămână mereu pui.

Dincolo de farmecul lor evident, puii de pisică ascund o mulțime de detalii surprinzătoare și comportamente captivante care îi fac cu adevărat speciali. De la dezvoltarea lor rapidă în primele săptămâni de viață până la curiozitățile legate de modul în care interacționează cu lumea din jur, aceste mici feline au multe de oferit.

15 lucruri interesante despre puii de pisică
Buchet cu pui de pisica

Iată 15 lucruri interesante despre puii de pisică:

Nașterea și dezvoltarea

Puii de pisică se nasc orbi și surzi. Ochii lor se deschid în jurul vârstei de 7-10 zile, iar auzul lor se dezvoltă în următoarele două săptămâni. În această perioadă ei se bazează foarte mult pe simțurile senzoriale, care sunt foarte bine dezvoltate încă de la naștere.

Sensibilitatea tactilă

Așa cum spuneam mai sus, puii de pisică au simțurile senzoriale foarte bine dezvoltate. Mustățile puilor de pisică sunt foarte sensibile și îi ajută să simtă împrejurimile chiar înainte de a vedea sau auzi bine.

Simțul mirosului la puii de pisică

Simțul mirosului este foarte bine dezvoltat la puii de pisică și îi ajută să-și găsească mama și sursele de hrană. Chiar dacă nu pot să vadă și să audă, mirosul și simțurile tactile sunt destul de dezvoltate încă de la naștere. Această abilitate este printre cele mai interesante despre puii de pisică.

Dinții puilor de pisică

Puii de pisică încep să-și dezvolte dinții în jurul vârstei de 3 săptămâni. Primii dinți, cei de lapte, apar la această vârstă. Începând cu aproximativ 14 săptămâni, dinții de lapte încep să fie înlocuiți de cei permanenți. În mod normal, pisoii au toți dinții permanenți până la vârsta de 6 luni.

Greutatea la naștere

Puii de pisică cântăresc între 85-115 grame la naștere, în funcție de rasă. Ei își dublează greutatea în prima săptămână de viață.

Toarce de la naștere

Chiar și puii de pisică pot toarce la o vârstă foarte fragedă, de obicei în primele zile de viață, ca un semn de confort și comunicare cu mama lor.

Perioada de socializare cu oamenii

Între 2 și 7 săptămâni este o perioadă foarte importantă pentru socializarea puilor de pisică. Expunerea lor la oameni și alte animale în această perioadă îi va ajuta să devină adulți echilibrați și sociabili.

Atașamentul față de oameni

Puii de pisică care sunt mângâiați frecvent și cu blândețe de către oameni devin de obicei mai prietenoși și mai atașați de oameni pe măsură ce cresc.

Puii de pisică dorm mult

Puii de pisică dorm aproximativ 16-20 de ore pe zi pentru a susține creșterea și dezvoltarea rapidă. Așadar, dacă aveți un pui de pisică și vedeți că acesta doarme foarte mult, nu trebuie să vă îngrijorați.

Antrenamentul prin joc

Dintre lucrurile interesante despre puii de pisică, nu poate lipsi pofta de joacă a acestora. Joaca puilor de pisică imită comportamentele de vânătoare și îi ajută să-și dezvolte abilitățile motorii și coordonarea. Prin joc, învață cum să-și folosească ghearele, dinții și cum să atace prada.

Imitarea și învățarea comportamentului

Puii de pisică învață multe comportamente observându-și mama și imitându-i acțiunile. De la folosirea lădiței de nisip (a litierei) și până la cum trebuie să se spele, aceste comportamente sunt învățate de la mama pisică. Cu toate acestea, dacă un pui de pisică este crescut fără mamă, acesta va fi ști să folosească lădița de nisip pentru nevoile fiziologice. Condiția este ca în litieră să fie nisip special pentru pisici.

Curățenia și toaletarea

Puii de pisică încep să se curețe și să-și facă toaleta singuri de la o vârstă fragedă. Mama pisică îi va ajuta și va contribui la igiena lor până când sunt capabili să o facă singuri.

Puii de pisică nu își pot face nevoile singuri

Puii de pisică nou-născuți nu își pot face nevoile fiziologice singuri și au nevoie de stimulare pentru a elimina. În mod obișnuit, mama lor îndeplinește acest rol prin toaletare, ajutându-i astfel să își facă nevoile. În absența mamei, dacă îngrijești pui foarte mici, poți obține același rezultat folosind un disc demachiant înmuiat în apă călduță.

Ghearele puilor de pisică

Puii de pisică se nasc cu gheare retractile, ceea ce înseamnă că își pot ascunde ghearele atunci când nu le folosesc.

Diversificarea alimentației

Începând cu aproximativ 4 săptămâni, puii de pisică încep să treacă de la laptele matern la hrană solidă.

Pentru o îngrijire corespunzătoare a puilor de pisică, vă recomandăm să citiți articolul: „Cum îngrijești puii de pisică sugari rămași orfani?„.

Voi ce lucruri interesante și curiozități ne puteți spune despre puii de pisică?

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Lasă un comentariu