Mérgező illóolajok macskáknak (doTERRA Top 5)

Az illóolajok számos előnnyel járnak az ember számára, de nagyon óvatosnak kell lennünk, ha macskák vagy kutyák vannak a házban. IN A Az 5 legjobb mérgező illóolaj macskáknak az emberek által leginkább értékeltek, az olajokat doTERRA.

Számos olyan illóolaj létezik, amely mérgező a macskákra nézve, és káros hatással lehet az egészségükre. Ezek az olajok hatással lehetnek macskája májára, idegrendszerére és más szerveire, amelyek közül néhány akár halálos egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Mik azok az illóolajok?

Az illóolajok képviselik növényekből nyert koncentrált és aromás kivonatokvízgőz desztillációval, préseléssel vagy más speciális módszerrel. Ezek az olajok köztudottan megtartják intenzív természetes ízek és a aktív kémiai vegyületeket tartalmaz amelyek különféle célokra történő felhasználáskor számos előnnyel járhatnak. Természetesen a legtöbb illóolaj jótékony hatással van az emberre.

Évezredek óta használják a hagyományos gyakorlatokban aromaterápia és természetgyógyászat, az illóolajokat terápiás tulajdonságaik miatt értékelik. Minden illóolajnak megvannak a saját egyedi tulajdonságai, és sok közülük ismert, hogy potenciálisan megvan relaxációs hatások, hangulatjavulás, stressz csökkentése vagy akár tulajdonságaik miatt antibakteriális szerek, gombaellenes és gyulladásos.

Ami a macskákat illeti, sok, az ember számára előnyös anyag rendkívül mérgező lehet a macskákra nézve. Ezért, ha van egy macska otthonában, nagyon óvatosnak kell lennie, hogy melyik illóolajat tegye az aromadiffúzorba.

Úgy döntöttem, hogy megadom, hogy illóolajokról van szó doTERRA mert ezek a legjobb minőségűek és emberek milliói használják szerte a világon.

Mérgező illóolajok macskáknak (doTERRA Top 5)

A szervezet által készített felső Cats Protection, a fahéjból, citrusfélékből, szegfűszegből, eukaliptuszból és levendulából nyert illóolajokat helyezi az első öt helyre. Ezeket a tanulmányok szerint annak tekintik a legmérgezőbb illóolajok a macskák számára.

Ez a lista azonban nem tartalmaz olyan illóolajat, amely rendkívül veszélyes a macskákra. Teafa olaj (tea tree oil) antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságairól ismert az emberekben, de macskák számára nagyon mérgező lehet. Súlyos tüneteket okozhat, mint pl izomgyengeség, remegés, légzési nehézségek és akár kómába is.

fahéj (Cinnamon)

Toxicitás: Nagyon mérgező macskákra.

A fahéj illóolaj meleg és fűszeres illatú, és gyakran használják ünnepi és megnyugtató illatok létrehozására.

Mérgező hatások macskákra: Bőr-, légúti- és emésztőszervi irritációt okozhat. Hányingerhez, hányáshoz, hasmenéshez és légzési problémákhoz vezethet.

Citrus (Lemon, Orange, Grapefruitstb.)

Toxicitás: Közepesen mérgező macskákra.

A citrusfélék illóolajai friss és élénkítő aromájúak, és gyakran használják energizáló és hangulatjavító hatásokra.

Mérgező hatások macskákra: Bőr- és emésztőrendszeri irritációt okozhat. én is tudok hatással van a macskák idegrendszerére, ami nyugtalanságot, remegést és egyéb tüneteket okoz.

szegfűszeg (Clove)

Toxicitás: Közepesen mérgező macskákra.

A szegfűszeg illóolaj a macskákra mérgező illóolajok csoportjába tartozik. Erős és fűszeres illata van, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt használják.

Mérgező hatások macskákra: Bőr- és szájirritációt okozhat. A túlzott lenyelés vagy belélegzés olyan tünetekhez vezethet, mint a légzési nehézségek és a májkárosodás.

eukaliptusz (Eucalyptus)

Toxicitás: Mérgező macskákra.

Az eukaliptusz illóolaj élénkítő és vigasztaló illatú, és dugulást gátló és légzőszervi hatásairól ismert.

Mérgező hatások macskákra: Ennek az illóolajnak a belélegzése vagy lenyelése súlyos légúti problémákat, túlzott nyálfolyást, légzési nehézséget és egyéb tüneteket okozhat.

levendula (Lavender): Macskákra mérgező illóolajok

Toxicitás: Mérgező macskákra.

A levendula illóolaj virágos és pihentető illatú, nyugtató és stresszoldó tulajdonságai miatt használják.

Mérgező hatások macskákra: Olyan tüneteket okozhat, mint levertség, étvágytalanság, légzési nehézség és hányás. Ritka esetekben súlyos allergiás reakciókat okozhat.

Nem ezek az egyetlen illóolajok, amelyek mérgezőek a macskákra. boróka olaj (juniper oil) gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonságai miatt használják emberekben, de macskáknál okozhat vese- és emésztési problémák, valamint bőrirritációk.

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel macskáján, vagy gyanítja, hogy mérgező illóolajjal érintkezett, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Szólj hozzá