Szemével kommunikálhat macskájával - A macska szemének pislogása

A macskakacsintás ismert nyelv, de csak 2020-ban sikerült tudományosan bizonyítani. Sokan ismerték már ezt a macskanyelvet. Az a tény, hogy a szemével kommunikálhat macskájával, nem újdonság egyes macskatulajdonosok számára.

A tudósok megerősítették, hogy lehetséges kommunikálni a macskákkal "mosolyon keresztül". Nem egy mosoly, ahol elhagyod az ajkaidat és megmutatod a fogaidat, hanem a szemed "mosolya".

Egy 2020-as tanulmányban a tudósok megfigyelték, hogy a macskák pozitívan reagálnak, ha összehúzzuk a szemünket vagy enyhén pislogunk. Ez a viselkedés a jó egészségnek örvendő és nyugodt macskáknál is megfigyelhető, mind akkor, ha olyan embereket néznek, akik bizakodásra ösztönzik őket, mind pedig akkor, ha házi kedvencet szeretnének szerezni.

Ha bármilyen időt töltött macskák közelében, valószínűleg észrevette a részlegesen csukott szemek arckifejezését, amelyet lassú pislogás követ. Ez a viselkedés hasonló az emberekéhez, amikor mosolyognak, vagy elégedettek azzal, hogy félig csukott szemmel néznek.

A szemek pislogása a macskában
A szemek pislogása a macskában


Próbálja meg félig csukva tartani a szemét, és kacsintson a macskára. Észre fogja venni, hogy állapota a biztonság és a nyugalom állapota lesz.

Továbbá, ha tágra nyílt szemekkel bámulsz egy macskát, ez számára ez a fenyegetés jele. A macskák ilyen tekintetet mutatnak, amikor zsákmányukat rögzítik, és nagyon jól megértik, ha rájuk néznek.

Összefoglalva, a macska szeme villogása egy olyan nyelv, amelyet nagyon könnyen meg tudunk fejteni. Ez a viselkedés minden macskára jellemző, mind az utcai, mind a házimacskákra.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

Szólj hozzá