Котката трябва да се чеше и гали – Това е закон! 🐾🐱

Докато в някои страни кучетата и котките са преследвани и никой орган не скача да ги защитава, дори когато се прояви жестокост, в други страни се въвеждат закони не само за защитата им, но и за осигуряването на живот в комфорт и безопасност сред хората. Котката трябва да бъде почесана и галена.

От 15 юни 2020 г. в Швеция влязоха в сила поредица от правила, насочени към подобряване на статута на кучетата и котките. Най-важният закон се отнася до стерилизацията. Собствениците на котки са длъжни да стерилизират или по друг начин да гарантират, че няма да се размножават, ако бъдат оставени извън дома.

Други нови правила, които собствениците на котки трябва да знаят:

Котката трябва да има социален контакт всеки ден.
Котката трябва да има възможност да чеше/слуша ноктите си всеки ден.
Котката трябва да има достъп до удобно място за почивка.
Котката трябва да има достъп до скривалища и места за катерене.
На котката трябва да се даде възможност да задоволи своите диетични и ловни нужди.
Котката трябва да получи умствена стимулация.

източник: Посолство на Швеция в Букурещ

С други думи, новите правила задължават собствениците да осигурят на котката сезал, където тя да си точи ноктите, когато почувства нужда, място за почивка, уединено място (кутия или сезал със затворени пространства), където да бъде могат да се крият, играчки за практикуване на ловни техники и да бъдат галени.

Iubesc toate animalele, însă nu-mi pot ascunde slăbiciunea pentru pisici. PISICILE.ro este un proiect de suflet pe care vreau să împart experientele mele cu alți iubitori de feline. Nu sunt medic veterinar, așadar, articolele mele nu reprezintă un punct de vedere specializat.

2 мисли за "Котката трябва да се чеше и гали – Това е закон! 🐾🐱”

 1. Da, chiar trebuie sa o incurajam sa zgarie. Dar facem asta astfel incat sa zgarie ce vrem noi 🙂
  Inafara de toate motivele posibile si imposibile pentru care felina vrea sa zgarie, mai este si faptul ca vrea neaparat sa se si vada, sa lase urme clar.
  Studiile au aratat ca pisica de apartament are o atractie deosebita fata de carton. Stim, cutia mica, mare, este piesa de rezistenta.
  Cartonul de zgariat, sau placa de zgariat din carton va fi de asemenea iubita de pisica de apartament.
  Da-i pisicutei un carton de zgariat, stie sigur ce sa faca cu el :
  Din fericire avem un producator in Romania, chiar unicul, ba chiar unicul in Europa. Ma refer desigur la Happy Meow sau happy-meow.ro
  Ii voi recomanda de cate ori voi avea ocazia.

  Отговор
  • Salut,

   Chiar dacă este în mod evident o reclamă mascată, am aprobat totuși comentariile tale, în speranța că cititorii de pe aici or să știe cum să se ferească de magazinele online “autohtone” și de “producători”.
   Îmi place să cred ca produsele făcute în România sunt de calitate, mai ales dacă sunt vândute sub nume de genul “Fabricat în România”. Din păcate, “avem un producător în România” este de fapt un site cu produse aduse din China (cu un adaos comercial considerabil).
   Eu nu aș recomanda și nici nu aș avea încredere să cumpăr produse de pe magazinul online recomandat de tine. Este doar un site cu produse chinezești pe care au fost puse etichete personalizate. Chiar la unele produse prețurile par a fi mai mici decât pe alte magazine online, nu îmi poate garanta nimeni că acestea sunt originale. Deci, prefer să le cumpăr la un preț mai mare de pe un magazin de încredere care are reprezentanțe locale (magazine fizice), decât de pe un magazin online care îmi vinde produse chinezești sub “producător local”.

   Отговор

Оставете коментар